Derfor skal du sprede dine investeringer over tid Derfor skal du sprede dine investeringer over tid

Pas dine investeringer, som du passer dine planter

Der er en bølge i gang – alle skal nu være med på at investere, og særligt kvinder og unge viser en stigende interesse i investeringsverdenen. Samtidig bugner medierne med skrækhistorier om, hvor aktiemarkedet befinder sig, og hvor det er på vej hen. Vi står lige nu med en verdenssituation præget af krig, krise og inflation, og vi er ramt af stigende priser - hele vejen rundt. Benzinpriserne skyrocker, el- og gaspriserne stiger, og det samme gør vores dagligvarer.

Der er krig indenfor Europas grænser og en vis usikkerhed i fundamentet, som vi danskere ellers er vant til, står sikkert under os. Med andre ord skal vi forholde os til flere uvante situationer, hvilket rammer os ovenpå en lang periode med corona-nedlukninger, hjælpepakker og noget nær politisk kaos.

Når du investerer, eller overvejer at gå i gang, er det godt at have forståelse for, hvordan aktiemarkedet opfører sig i en krisetid. På den måde kan du træffe velovervejede beslutninger, selvom markedet er uroligt. For uro i verden afspejler sig også som uro i investeringsmarkedet.

”Vær grådig, når andre er tilbageholdende og tilbageholdende, når andre er grådige.”

- sagde Warren Buffett, en af de mest kendt investorer i moderne tid. Gennem investeringer og sin holdingvirksomhed Berkshire Hathaway har amerikaneren skabt en personlig formue på over 100 milliarder dollars, hvorfor investorer og andre professionelle finansfolk med rette følger hans investeringsvalg- og -kommentarer om markedet tæt.

Senest har også Børsen været ude og markere sig med et indlæg om, hvordan kriser har ramt det danske aktiemarked over de sidste 25 år og med KAX-indekset visualiseret, hvordan kriser (Gældskrisen 2011, Finanskrisen 2007-2009, Coronakrisen 2020 mv.) kommer og går, mens de store knæk på kurven altid vender igen - til stor gevinst for de modige.*

En naturlig pointe i forlængelse af ovenstående kunne være, at du skal gå i gang med at investere netop nu. I DoLand vil vi gerne tage en anden vinkel på det, for verden er mere nuanceret - specielt i real time. Til gengæld er løsningen meget enkel, og gør, at du kan træffe beslutninger baseret på det bedste redskab af alle, indsigt. Ikke frygt eller vovemod.

Så kan du også sove roligt om natten...

Spred dine investeringer ud over tid

Det er nemt at være bagklog på bagkant af kriser og nedture, men lige nu står vi altså midt i stormen, og det gør det svært at spå om fremtiden. Ikke mindst når der er så mange ubekendte i verden, som der er lige nu. Krisetider kalder, som alle andre, på en god investeringsstrategi, som altid indebærer spredning af investeringer over produkter (bæredygtige, naturligvis!) – men også over tid!

Lad os uddybe: Udsving i markedet er naturlige, og investering bør, i sin natur, være langsigtet. Hvis du forestiller dig en kurve med op- og nedture, vil du med en engangsinvestering placere din egen personlige prik et forholdsvis tilfældigt sted på kurven. Det kan betyde en del for det langsigtede afkast og giver et element af tilfældighed. Med en løbende investering fordeler du derimod dine prikker på kurven – for nu at blive i eksemplet.

Opnå markedets gennemsnitlige vinding med en skarp personlig strategi

Med den løbende tilgang til at investere og spare op, opnår du på sigt et nogenlunde gennemsnit af markedets gevinst. På den måde bliver det mere ufarligt at ramme kurven på en dårlig dag, da der er en tilsvarende sandsynlighed for, at du rammer den på gode dage. Metoden kender du med al sandsynlighed fra din pensionsopsparing, som fungerer efter samme mekanisme. Strategien kan dog give udfordringer ved små beløb pga. stykstørrelsen på investeringer, da der mange steder, hvor der handles, opereres med minimumsgebyrer, hvilket du som investor skal være opmærksom på.

Hos DoLand er det nemlig muligt at investere, uden at der følger minimums-omkostninger med. Du betaler en lille procentdel i handelsomkostninger, når du handler, men der er ikke et minimumsbeløb pr. produkt, hvilket der eksempelvis er i banker. Minimumsomkostninger gør det i praksis umuligt at investere løbende, da de kan udgøre en stor andel af den investering, du vil foretage. Denne barriere har vi fjernet hos DoLand, så du løbende kan investere - med de fordele, det fører med sig.

Når du investerer hos DoLand kan du desuden nemt oprette en fast månedlig overførsel på ned til 500 kr., og så sørger vi for at sprede dine investeringer ud over nøje udvalgte fonde, som matcher de bæredygtige værdier, du vælger, når du starter investeringen.

Modsat andre steder, er det muligt at sprede en mindre investering over flere fonde, da vi, via vores partner, som en af de få i Danmark, kan tilbyde dig fraktioner af ETF-fonde. Dermed kan du foretage lige præcis den størrelse investering, der passer til dig - også selvom fondene har en høj stykpris.

Se det er klogt, i en krisetid!